Project 4: De verandering

Het onderzoeksdoel project 4:

Voor project 4 is gekozen voor fictief bedrijf Modubouw, dit bedrijf gebaseerd op het bestaande bedrijf De Meeuw. Modubouw is een onderneming, die standaardgebouwen van (gemiddeld) 32 schakelbare units produceert en afmonteert op de bouwlocatie van de klant. Dit is voornamelijk tijdelijke of semipermanente huisvesting voor onder andere scholen, bedrijven en asielzoekerscentra. Helaas spelen al enige tijd diverse problemen bij Modubouw, die een sterke negatieve uitwerking op de productiviteit hebben. Daarnaast zal op termijn de vraag in het marktsegment afnemen.

De directeur van Modubouw, de heer van de Moosdijk, wil een gedegen onderzoek naar de problematiek en een advies hoe Modubouw op lange en korte termijn kan blijven bestaan. Hiervoor moeten de problemen geanalyseerd en uitgewerkt worden, vervolgens wordt een advies gegeven.

Het onderzoek: 

Het onderzoek heb ik samen met mijn projectgroep (medestudenten) uitgevoerd onder de naam: Advice by M.

Het onderzoek is uitgewerkt in een rapport dat opgebouwd is uit onderstaande onderdelen. Op basis hiervan is een advies uitgebracht aan Modubouw.

Om  de diverse problemen in kaart te brengen is als eerste een Ishikawa (visgraaddiagram) gemaakt en hieruit een relatiediagram opgesteld.

Het personele gedeelte:

  • Organisatieschema
  • IDU-Matrix
  • TVB’s
  • Motivatietheorie en processen
  • Ziekteverzuim
  • Salarisschaal verdelen
  • Formaliteiten vastleggen

Het productie gedeelte:

  • Kritieke pad
  • Proces Flow Chart
  • Normtijden bepalen
  • Werkvoorbereiding
  • Voorraadbeheer
  • Overuren
  • Efficiency en effectiviteit

Het marktgericht/plattegrond gedeelte:

  • Nieuw marktsegment kiezen
  • Plattegrond (her)inrichten

Conclusie van het project

Tijdens dit project heb ik verschillende theoretische aspecten geleerd met betrekking tot personeel en productie. Daarnaast heb ik ook het bijvak recht gehad.

Wat heb ik geleerd van dit project:

  • Personeelsmanagement/organisatiekunde: het opstellen van een organisatieschema aan de hand van een medewerkersoverzicht. Het opstellen van een IDU- matrix. Het berekenen van ziekteverzuim en verschillende theorie en processen met betrekking tot motivatie. Hierbij verbanden gelegd tussen de uitstroom van de IDU-matrix en het ziekteverzuim. Een ziekteverzuim- en personeelsbeleid opgesteld met daarin meegenomen de motivatietheorieën en -processen. De salarisschalen geanalyseerd en medewerkers op de juiste schaal ingedeeld.
  • Logistiek/techniek:  het berekenen en analyseren van het kritieke pad en deze verder uitwerken in een Flow Proces Chart. Normtijden bepaald en hiermee verder gerekend en de efficiency en effectiviteit berekend. Gekeken naar de gehele voorraad en staffelkortingen hierbij meegenomen. Hieruit geconcludeerd dat er een werkvoorbereiding moesten worden geschreven voor bepaalde onderdelen omdat Modubouw deze artikelen zelf kan produceren.
  • Recht: Ontslagrecht en de collectieve arbeidsovereenkomst, internationaal handels- en arbeidsrecht.

___________________________________________________________________________

Met het 4e project ben ik momenteel nog bezig met mijn medestudenten. Hierbij heb ik me tot nu toe beziggehouden met de competenties: analyseren, realiseren, managen, adviseren en onderzoeken.

Analyseren: Gekeken naar de probleemsituatie van het project en deze proberen te verhelderen met behulp van verschillende theoretische modellen. Zowel op logistiek als organisatorisch niveau.  Deze keer heb ik geleerd om dit te doen via de Ishikawa en de relatiediagram.

Realiseren: We hebben problemen in kaart gebracht en hierbij ook de marktaspecten meegenomen zoals welke markt biedt in de toekomst de minste afname. Er zal een realistische nieuwe bedrijfsvoering worden geschreven binnen een deadline van 7 weken.  Hiervoor worden duidelijke afspraken onderling en een goede planning gemaakt. Tot nu toe kan onze planning iets beter omdat we nog niet genoeg info hebben voor de oplossingsfase. We proberen dit binnen 7 weken toch te realiseren.

Managen: Tijdens dit project ben ik voorzitter geweest. Hierbij heb ik onder begeleiding van een docent leiding en sturing gegeven en taken verdeeld. Tijdens dit project had ik het idee dat niet iedereen even veel werk verrichtte. Om dit te controleren heb ik bij iedereen aan het begin van de dag en het einde van de dag de stand van zaken besproken. Hierdoor zagen mijn projectleden zelf ook in dat de ene student harder werkt dan de ander en dat men zich hierop moest aanpassen of soms harder moest werken. Zo ontstond er een meer gedetailleerde strakke planning. Helaas is in de een na laatste week nog een van onze projectleden gestopt waardoor we de planning ook over een andere boeg moesten gooien.

Adviseren: Met een eindrapport gaan wij het advies voor Modubouw onderbouwen. Dit zal ook mondeling onderbouwd worden tijdens een eindassessment. Ik denk dat ik het lastig ga vinden onderwerpen te onderbouwen tijdens het eindassessment, waar ik zelf niet al mijn aandacht aan heb besteed maar mijn projectleden wel. Om dit minder lastig te maken voor mijzelf ga ik mij als nog goed inlezen en nog een keer het gehele rapport doorspreken met mijn projectleden.

Onderzoeken: Tijdens dit project moesten we zelf onderzoeken wat het doel was van het project en daarbij zelf hoofd- en deelvragen ontwikkelen zo bijvoorbeeld bij hoofdvraag: Hoe kan Modubouw haar toekomstige bedrijfsactiviteit  en productie voortzetten zonder faillissement op korte- en zonder knelpunten op lange termijn?  Daarnaast hebben we onderzocht welk marktsegment het beste in de toekomst voor Modubouw zal zijn. Ik vond het lastig om een nieuwe marktsegment te kiezen aan de hand van een onderzoek dat Modubouw al eerder had laten uitvoeren door een andere bedrijf en hierbij geen exacte cijfers werden genoemd om te kunnen vergelijken.